Grunnoppskrift søt hvetebakst

100 g smør

1 dl sukker

2,5 dl melk

1 dl kremfløte

ca 500 g hvetemel

1 pk tørrgjær for søte deiger (den røde typen)

1 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

1,5 ts bakepulver

 

Sett stekeovnen på 50 grader. Smelt smør i en kasserolle. Rør inn sukker, melk og kremfløte. Varm opp så temperaturen er litt varmere enn fingeren din.

I en annen bolle blander du I en annen bolle blander du ca 300 gram hvetemel, gjær, kardemomme, vaniljesukker, bakepulver og en bitteliten knivsodd salt. Tilsett deretter melkeblandingen. Bruk en slikkepott slik at du får med alt sukkeret. Hvis ikke blir det liggende igjen mye sukker i bunnen av kasserollen. Elt sammen godt. Deretter tilsetter du litt og litt hvetemel til deigen er slik at den akkurat ikke klistrer seg fast til fingrene dine. Dess mindre mel dess bedre.

Skru av stekeovnen og sett deigen inni ovnen i 60 minutter.

 

Nå har du grunndeig og kan du velge om du ønsker å lage hveteboller, kanelboller, skolebrød, hvetekrans eller noe annet godt. Nedenfor kommer fremgangsmåte for rosinboller og skolebrød.

 

Her er lenke til fremgangsmåte for kanelboller.

 

Rosinboller: Elt sammen deigjen godt og tilsett rosiner eller sjokoladebiter. For de som er pirkete som meg deler du så opp deigemnet i biter på 70g pr stk (bruk en kjøkkenvekt) før du triller ut runde boller og legger på et brett med bakepapir. Disse bollene hever seg veldig mye så det er greit å ikke lage de for store. 


Skolebrød: Trill runde boller på 100g pr stk. Klem bollene godt flate.

 

Sett bollene tilbake i stekeovnen i ca 40 minutter. Deretter tar du ut bollene og setter stekeovnen på 225 grader. Dersom du lager skolebrød lager du først en fordypning i midten av hver bolle og fyller denne med vaniljekrem. Pensle bollene med et sammenpisket egg før du steker de i ca 8 minutter. Følg med så de ikke blir for mørke. 
Du kan se hvor ufattelig mye de har hevet. Skolebrødene har MYE vaniljekrem i seg men bollene har hevet opp og rundt kremen slik at det meste av kremen er skjult inni bollen. En deilig overraskelse når man skal spise de:) Når skolebrødene er avkjølte blander du sammen vann og melis som du har på bollen, rundt vaniljekremen. Deretter ruller du forsiktig skolebrødet i litt kokos slik at den fester seg i melisen.

Rosinbollene er klare til å nytes allerede få minutter etter at de er ute av stekeovnen. Kombinert med deilig rørt hjemmelaget jordbærsyltetøy og brunost er nystekte hveteboller toppen av lykke:)