Blåbærfromasjkake

 

Oppskriften er nok til en liten rundform, ca 22 cm

2 egg

1,5 dl sukker

2 ts bakepulver

3,5 dl hvetemel

1 dl kremfløte

50 g smør

 

Blåbærfromasj (oppskrift fra Den Store Kakeboka til Sverre Sætre)

200 g blåbær

1 ts vaniljepulver, evt 1 vaniljestang (eller 2 ts vaniljesukker)

5 gelatinplater

2 dl h-melk

60g sukker

2 eggeplommer

1 dl seterrømme

 

 

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland hvetemel og bakepulver og sikt dette inn i eggedosisen. Bland forsiktig inn med slikkepott. Tilsett tilslutt kremfløte og smeltet avkjølt smør og bland dette forsiktig inn i røren med en slikkepott.

Fordel vaniljekrem, enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt, i klatter rundt omkring i røren. Jeg synes vaniljekrem er supergodt så jeg la på såpass mange klatter at det nesten dekket hele formen.

Stekes på 180 grader på rist midt i ovnen i ca 45 min.

 

Kjør blåbær til pure med en stavmikser eller blender. Legg gelatin i kaldt vann i minst 5 minutter. Varm vanilje, sukker og melk til kokepunktet. Visp eggeplommene lett sammen i en bolle. Hell den varme væsken litt etter litt i eggeblandingen mens du rører med en visp. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha de inn i den varme sausen. Rør godt. Sett til avkjøling i kjøleskap eller i kaldt vannbad.

Visp blåbær sammen med rømmen. Bland dette inn i vaniljesausen når sausen er romtemperert. Pisk fløten til krem og vend den inn i massen. La fromasjen avkjøle seg til den begynner å bli stiv før du fyller den i kaken.

 

Når kaken er helt avkjølt deles den på midten. Dekk siden av kakeformen med plastfolie og legg i den nederste kakebunnen. Dynk bunnen godt med melk før du tømmer på halvparten av fromasjen. Legg på den øverste kakebunnen og hell deretter over resten av fromasjen. Sett kjølig i et par timer. Deretter pakker du ut kaken av formen og pynt med f.eks. friske bringebær eller blåbær.